Bestrijden van vlooien overlast

Bestrijden van vlooien overlast

Heeft u last van vlooien?

Vlooien bij huisdieren

Vlooien zijn een veelvoorkomend probleem in huizen waar huisdieren gehouden worden. In Nederland kennen we kattenvlooien en hondenvlooien. Dit suggereert dat de vlo alleen leeft op de eigen gastheer. Vlooien komen echter ook voor in en rondom de slaapplaats van uw huisdier, en we vinden ze terug in nesten van volgens die op of rondom uw huis, kantoor, winkelpand of bedrijf broeden. De vlooien dringen vanuit deze nesten huizen binnen en nestelen zich bij uw huisdier. De vlo voedt zich met het bloed van katten of honden. De vlo kan niet overleven bij de mens, maar doet jammer genoeg wel een proefbeet. Per bloedmaaltijd legt de vlo 4 tot 8 eitjes. Zo wordt een onaangepakt vlooienprobleem al heel snel een plaag. Het is zaak om vlooien bij ontdekking onmiddellijk aan te pakken.

Overlast van vlooien

Welke overlast veroorzaken vlooien voor uw huisdier? Hun vervelende beten veroorzaken huidirritatie en/of jeuk. Het dier zal zichzelf stevig gaan krabben om van de jeuk af te komen, vaak tot bloedens toe. Tevens kunnen vlooien ziektes overbrengen, al is dit zeldzaam. Kattenvlooien kunnen wel als tussengastheer optreden voor lintwormen, een andere vervelende aandoening.

Het kan lang duren eer vlooienoverlast bestreden is. Dit komt door de ligging van de eitjes. Wanneer een eitje rijp is, zal deze door een trilling (bijvoorbeeld een menselijke beweging) waarschijnlijk uitkomen en zich direct gaan voeden wat opnieuw voor overlast zal zorgen. Eitjes kunnen gemiddeld 11 dagen blijven liggen wachten op een trilling.

Doe-het-zelf vlooien bestrijden

U kunt zelf het een en ander doen om vlooien te bestrijden. Als u zelf een vlooienbestrijding heeft uitgevoerd, zult u echter nooit helemaal van u vlooien in huis af komen. De oorzaak hiervan kan zijn dat de vlooien eitjes leggen in naden en kieren die daar liggen te wachten tot ze rijp zijn om uit het eitje te komen. Spuitbussen hebben vaak een acute werking, waardoor niet alle vlooien in aanraking komen met het middel dat u gebruikt heeft. Dit houdt in dat er een grote kans bestaat dat de aanwezige vlooien zich nog steeds kunnen voortplanten en u niet van het probleem af zult zijn. Ook de eitjes zullen door dit vlooienbestrijdingsmiddel niet aangetast worden.

Door uw huis met de juiste middelen te behandelen voor een vlooienbestrijding zal het aantal vlooien afnemen na al de 1ste dag! Een nabehandeling 6-8 weken na de eerste behandeling kan noodzakelijk zijn.

Hoe ontstaat een vlooiennest?

Bij huisdieren zijn er 2 soorten vlooien die het meeste voorkomen: de kattenvlo en de hondenvlo. Een vrouwtjesvlo kan pas eitjes leggen nadat zij eerst een bloedmaaltijd genuttigd heeft. Na elke bloedmaaltijd legt zij 4 tot 8 eitjes per keer. Het totaal aantal eitjes kan dan oplopen tot enige honderden. De eitjes liggen in naden en kieren in uw woning te wachten tot ze rijp zijn om uit het eitje te komen. De larven die uit de eitjes komen zijn tussen de 1,5 en 5 mm lang. Deze larven voeden zich met organische materialen die o.m. in het huisstof aanwezig zijn. Na 2-3 weken verpoppen de larven zich. Deze poppen kunnen onder absolute rust wel tot een jaar blijven liggen.

Door een trilling (bijvoorbeeld een menselijke beweging) komen de poppen uit tot een volgroeide vlo en gaan zich direct voeden waardoor de cyclus opnieuw begint en er al gauw sprake is van een vlooienplaag. De gemiddelde cyclus duurt ongeveer 6 weken.

Uw plaatselijke expert helpt u graag bij het bestrijden van vlooien

De veiligste en meest efficiënte methodes op het gebied van vlooien bestrijden worden gebruikt door getrainde professionals in de ongediertebestrijding. Rimdo Ongediertebestrijding beschikt over de know-how en ervaring om u van dienst te zijn. Neem contact met ons op voor een inspectie, advies of bestrijding.

Meer weten over hoe wij vlooien bestrijden?

Bel 0172-508931 of stuur een e-mail voor een bestrijding