Bestrijden van vliegen overlast

Bestrijden van vliegen…

Vliegen in huis: vies en gevaarlijk

Vliegen scheiden geur- en lokstoffen (feromonen) uit die nieuwe vliegen aantrekken. In huis zijn ze smerig en potentieel gevaarlijk. Vliegen zitten namelijk graag op voedsel, maar ook op allerlei rottend afval. Bovendien plassen en poepen ze alles onder. Zodoende kan een vlieg jouw maaltijd besmetten met allerlei ziekteverwekkers.

Soorten vliegen

De vliegen die je in Nederlandse huizen tegenkomt zijn als volgt:

 • “Gewone” huisvlieg (felrode ogen)
 • Kleine kamervlieg (beetje groenig)
 • Blauwe vleesvlieg (glimmend blauwe kont)
 • Bromvlieg (dik, stekelig, bromt!)
 • Dambordvlieg/ grauwe vleesvlieg (harig)
 • Clustervlieg c.q. klustervlieg (leeft in grote groepen)
 • Herfstvlieg (oranjebruin tot gelig achterlijf)
 • Groene vleesvlieg (groene metaalglans)
 • Snavelvlieg (spits snuitje)
 • Stalvlieg (op paarden & koeien; bijt hard!)
 • Kleine steekvlieg (in groten getale op vee)
 • Fruitvliegjes (piepklein)

Leefwijze van vliegen

De leefwijze van al deze vliegen verschilt enorm. Sommige eten alleen rottende planten, andere vliegensoorten eten ook rottend vlees of zelfs dode dieren. De ene vlieg legt haar eitjes in uitwerpselen, de ander in fruit en weer een ander in kadavers van dieren. Veruit de meeste bijten of steken niet. De vliegen die wel bijten of steken, laten mensen veelal met rust. Ze leven vooral van bloed, traanvocht en melkresten van koeien, paarden en schapen.

Vliegen en water

Buitenshuis –met name in waterrijke omgevingen– komen dazen (grote steekvliegen) voor. Vooral de regendaas is niet vies van mensenbloed en bijt zelfs door een dun T-shirt heen. Deze beet kan grote bulten en huidirritatie veroorzaken. Je vindt dazen onder meer bij meertjes en buitenzwembaden.

Vliegen bestrijden: het ontstaan van een plaag

Heeft u veel last van grote aantallen in uw huis, kantoor, winkelpand of bedrijf? Vaak is een dood diertje de oorzaak, zoals een muis, rat, vogel of egel, dat ergens ligt te vergaan. Bijvoorbeeld in de kruipruimte of spouwmuur. Dode dieren trekken grote hoeveelheden vliegen aan, die hun eitjes in het kadavertje leggen. Daarmee gaan ze door totdat het volledig is opgevreten… En dat kan jammer genoeg best een tijdje duren! Als een lichting maden zich verpopt tot “casters” en vervolgens uitkomt kan er een kolossale vliegenplaag in uw huis of pand ontstaan.

Vliegen bestrijden: nester en clusters

In tegenstelling tot andere insecten zoals wespen bouwen ze geen nesten. Er bestaan dan ook geen vliegennesten in de klassieke betekenis van een “nest”. Vliegen kunnen wel zwermen en plagen vormen of zich in groepen schuilhouden in holtes. Zo kunnen klustervliegen erg veel overlast veroorzaken. Klustervliegen zijn een aantal soorten die optreden als één grote zwerm. Als het koud wordt verzamelt deze vlieg zich in grote getale in spouwen. Er zit dan een enorme vliegenplaag, vliegenzwerm of “vliegennest” in uw muur die niet alleen veel herrie maakt, maar op den duur ook op zoek gaat naar eten… Om klustervliegen te bestrijden is het zaak eerst te achterhalen waar de zwerm zich bevindt. Met een simpele stofzuiger kunt u er al veel opruimen.

Vleesvliegen en besmetting

Vleesvliegen zijn de smerigste die in Nederland voorkomen. Vooral groene, blauwe en grauwe vleesvliegen komen in Nederland veelvuldig voor. Ze leggen hun eitjes in dood vlees en levende dieren (padden, insecten, schapen etc.). Ze eten van (rottend) vlees en mest, en zitten dan ook boordevol schadelijke ziekteverwekkers zoals bacteriën, virussen en parasitaire wormpjes.

Vliegen dragen ziektes met zich mee

Als vliegen in uw eten of drankje landen, kunnen ziekteverwekkers in uw mond & maagdarmstelsel terechtkomen. Hierdoor kunnen griepverschijnselen ontstaan, maar voornamelijk spijsverteringsklachten zoals misselijkheid, buikpijn en diarree. Maar de consequenties kunnen nog serieuzer zijn. Dit soort “huisvliegen” kan zelfs ernstige infectieziekten overdragen zoals cholera, dysenterie en antrax (miltvuur) en voedselvergiftiging. Als u ziekte wilt voorkomen, kunt u dus maar beter beginnen met vliegen bestrijden!

Uw plaatselijke expert helpt u graag bij het bestrijden van vliegen

De beste start om te beginnen met vliegen bestrijden is het bellen van een expert. De veiligste en meest efficiënte vliegenbestrijdingsmethoden worden gedaan door getrainde professionals op het gebied van ongediertebestrijding. Neem contact met ons op voor een inspectie, advies of bestrijding. Zo weet u zeker dat de plaag op een vakkundige en grondige manier wordt verwijderd.

Meer weten over hoe wij vliegen bestrijden?

Bel 0172-508931 of stuur een e-mail voor een bestrijding