Bestrijden van Motten...

Bestrijden van Motten…

Als je motten ziet

Motten knabbelen aan kleding en textiel en laten lelijke gaten achter. Hele garderobes zijn het slachtoffer van deze beestjes. Als je een mot ziet vliegen, is de kans groot dat dit insect reeds eitjes op jouw textiel heeft gelegd.

Motten knabbelen niet zelf aan je kleding, stoffen of tapijt; dat doen hun larven. Zij leven van de eiwitten in wol, leer, bont of veren.
Ook vuile kleding bevat voedingsstoffen voor mottenlarven. Textiel van 100 procent plantaardige (katoen, linnen) of synthetische vezels laten ze meestal ongemoeid.

Kledingmotten leggen hun eitjes bij voorkeur op een donkere plek waar ze niet gestoord worden. Dit is de reden dat motten vaak worden aangetroffen in oude kleding die al tijden niet meer uit de kast gehaald is. Je kunt mottenvraat voorkomen door kleding regelmatig te dragen en textiel goed te wassen voordat je het opbergt.

Tips voor motten bestrijden

• 1 Maak textiel goed schoon en verpak het in afgesloten zakken of dozen voordat je het langdurig opbergt.
• 2 Lucht je kasten regelmatig en laat zonlicht binnen. Motten houden niet van licht en verstoring.
• 3 Een wit vel papier onderin je kast laat zien of mottenlarven zich in jouw textiel hebben genesteld.
• 4 Hang aangetaste kleding uit in de zon, was ze op 60 °C of leg ze vier dagen in de diepvries.
• 5 Geurballen mogen niet verkocht worden als mottenballen en zijn schadelijk voor het milieu.

Hoe weet je of je motten in huis hebt?

Motten herkennen de meeste mensen wel. Ze lijken op kleine vlinders met goudkleurige vleugels en zijn vooral ’s avonds actief. Maar het zijn de larven die de kleding aantasten. Hoe ziet zo’n larve of pop eruit? Larven van de kleermot zijn ongeveer 1 cm lang en wit met een bruin kopje. De cocons waarin ze zich inspinnen zijn zo’n 8 mm lang en lijken op zijden kokertjes.

Twijfelt u of u last heeft van motten? Gebruik de truc met het witte vel papier onderin de kast. Op wit papier ziet u al snel afvalproducten van de mottenlarven als die aanwezig zijn, zoals tunnelvormige spinsels en korrels.

Een andere truc om erachter te komen of u motten in huis heeft is het zetten van een lijmval. Mannetjesmotten komen af op de geurstrip in een lijmval en blijven daarin plakken.

Verwarring tussen motten en tapijtkevers

Schade door mottenlarven zijn gemakkelijk te verwarren met de aantasting door larven van tapijtkevers. Het verschil is dat tapijtkeverlarven gaatjes of een kale plek in uw vloerbedekking achterlaten, met uitwerpselen in de kleur van het tapijt. De gaten van kleermotlarven zijn rafelig. U voorkomt en verjaagt beide larvensoorten op dezelfde manier.

Motten bestrijden is ze voorkomen

Er zijn drie dingen waar motten niet van houden: licht, verstoring en schoon textiel. Lucht uw kasten dan ook regelmatig, laat af en toe zonlicht binnen en hang kleding niet te dicht op elkaar. Als u textiel voor langere tijd opbergt, was het dan eerst goed en verpak het in gesloten plastic zakken of koffers. Het helpt ook als u kledingkasten geregeld schoonmaakt en tapijten goed stofzuigt.
Motten leven vaak op oude vogelnesten. U kunt ze buiten de deur houden door horren te plaatsen.

Verjagen met luchtjes en lokwol

Heeft u eenmaal motten dan is het zaak om ze te verjagen. Zakjes met lavendel of vlierbloesem, kamfer en etherische oliën uit cederhout verjagen motten uit de kledingkast. U kunt de insecten ook naar een kartonnen doosje lokken, waarin u een plukje onbehandelde wol legt. Maak gaatjes van 2 cm lang in het doosje en ververs de vulling na enkele weken. Lijmvallen zijn niet alleen handig om te ontdekken of je motten in huis hebt, maar bestrijden de insecten ook. Eén zo’n mottenval is goed voor een ruimte van 30 m2 en werkt ongeveer twee maanden.

Maak aangetast textiel goed schoon. Is uw textiel aangetast, klop het dan buiten goed uit en hang de stof in de hete zon. Alternatieven zijn een wasbeurt van minstens een half uur op 60 °C of een verblijf in de diepvries (-20 °C) van minstens vier dagen. Wollen artikelen kunt u het beste laten stomen. Maak de kast goed schoon, zodat eventueel achtergebleven eitjes verdwijnen.

Chemische geurballen: liever niet

Kies liever niet voor ‘geurballen‘. Deze mogen niet verkocht worden als mottenballen, maar worden in de praktijk vaak wel zo gebruikt. Geurballen bevatten dichloorbenzeen, een stof die slecht afbreekt in het milieu en schadelijk kan zijn voor verschillende diersoorten. Dichloorbenzeen kan motten en mottenlarven doden, maar niet de eitjes. Zo lost u het probleem dus niet blijvend op. De stof is ook schadelijk voor mensen. Bij langdurige blootstelling een pijnlijke keel, hoesten en kortademigheid veroorzaken.

Insectensprays beschadigen kleding

Soms worden ook insectensprays aanbevolen tegen motten en mottenlarven. Maar de werkzame stoffen hierin kunnen belastend zijn voor het milieu. Bovendien kunt u er hooguit de (lege) kast mee behandelen. Kleding, kleedjes en tapijt beschadigen als u ze bespuit met deze sprays. Rimdo raadt het gebruik van insectensprays bij motten bestrijden af. Mocht u ze toch willen gebruiken, dan is het belangrijk dat u geurballen en insectensprays buiten het bereik van kinderen houdt en na gebruik inlevert bij het klein chemisch afval.

Motten bestrijden? Uw plaatselijke expert helpt u graag

Ga niet zelf aan de gang met mogelijk negatieve gevolgen en schakel een expert in. De veiligste en meest efficiënte mottenbestrijdingsmethoden worden gedaan door getrainde professionals op het gebied van ongediertebestrijding. Neem contact met ons op voor een inspectie, advies of bestrijding.

Meer weten over hoe wij motten bestrijden?

Bel 0172-508931 of stuur een e-mail voor een bestrijding