Bestrijden van mollen...

Bestrijden van mollen…

Mollen: de harde werkers in uw tuin

Mollen zijn een veelvoorkomende diersoort in Nederland. Ze leven ondergronds in complexe zelf uitgegraven gangenstelsels. Een mol komt overal voor waar de grond zacht genoeg is om in te graven. De hoeveelheden werk die mollen kunnen verzetten is bewonderenswaardig: de oppervlakte van een territorium beslaat wel 400m2! Jammer genoeg beschadigen de vele molshopen veel gazons en tuinen. Om dit probleem op te lossen moeten we mollen bestrijden of verjagen.

Hoe ziet een mol eruit?

Een mol is ongeveer 12 tot 16 cm lang. Het dier heeft een mooie zachte vacht, die haast altijd zwart is. Het meest opvallende zijn de twee voorpoten, die naar buiten gedraaid staan. Een mol kan zich ondergronds met een ongelooflijke snelheid van zo’n 8 km/h voortbewegen, zowel vooruit als achteruit. Het dier kan heel goed veranderingen in temperatuur en vocht waarnemen. De oren zitten in de vacht verborgen en zijn uitstekend ontwikkelt. Veel mensen denken dat mollen helemaal blind zijn, maar dit is niet zo. Het zicht is erg slecht en de reuk is ook matig. Een mol vindt zijn weg vooral op het gehoor en de tast.

De ontwikkeling van een mol

Mollen hebben ieder een eigen groot territorium. Op hoofdgangen na, die fungeren als een soort ondergrondse snelwegen, komen ze niet in elkaars gangen. De drachttijd van een mol duurt 4 tot 5 weken, waarna 2 tot 7 jongen geboren kunnen worden. In 3 weken zijn ze tot bijna volwassen gegroeid en is de vacht ontwikkeld. Als mollen volwassen zijn verlaten ze het nest om een eigen territorium te zoeken.

Leefwijze

Een mol moet per dag 50-80 gram voedsel binnenkrijgen. Hij eet vooral wormen, slakken en insectenlarven. Een mol eet zo’n 100 wormen per dag en gaat 2 tot 3 keer per dag op zoek naar eten. De tijd dat ze dat doen, is afhankelijk van het seizoen. Hoelang een mol wroet, is afhankelijk van het voedsel dat hij tegenkomt. Zijn er veel wormen, dan zal hij snel genoeg hebben en dus minder wroeten. Als de grond droger wordt, gaan de wormen dieper de grond in. De mol zal dan ook dieper moeten graven om aan eten te komen.

Een mol houdt geen winterslaap maar wel wordt er soms een wintervoorraad aangelegd. Die voorraad wordt aangelegd met wormen: de mol bijt de kop van de worm af zodat deze verlamd raakt. De doorsnee van een gang is 4 tot 5 cm en zit op verschillende dieptes. Bij de oppervlakkige gangen wordt de grond wat omhoog gedrukt, bij diepere gangen wordt de grond naar boven gewerkt waardoor molshopen ontstaan. De zoektocht naar voedsel is dus de oorzaak voor het ontstaan van molshopen.

Mollen bestrijden

Er zijn verschillende mogelijkheden om mollen te bestrijden.

Vangen: We kunnen mollen bestrijden door ze te vangen met klemmen. Per mol is één klem nodig. Er zijn verschillende soorten mollenklemmen op de markt die meer of minder succesvol zijn. Houdt er rekening mee dat mollen vangen meer tijd kost als u last heeft van meerdere mollen.

Vergassen: Bij vergassen van mollen gebruiken we een speciale professionele machine, die de mollen, maar ook woelratten en veldmuizen efficiënt doodt.

Mollen bestrijden? Uw plaatselijke expert helpt u graag

Neem een gediplomeerde en getrainde professional in de hand voor het oplossen van uw mollenprobleem. De veiligste en meest efficiënte mollenbestrijdingsmethoden worden gedaan door getrainde professionals op het gebied van ongediertebestrijding. Neem contact met ons op voor een inspectie, advies of bestrijding.

Meer weten over hoe wij mollen bestrijden?

Bel 0172-508931 of stuur een e-mail voor een bestrijding