Mieren bestrijden

Bestrijden van mieren in huis…

Problemen met mieren in huis

Zijn mieren ongedierte? Lang niet altijd. Maar soms kunnen ze vervelend zijn en zelfs ernstige overlast veroorzaken. Zeker als mieren in huis, kantoor, winkelpand of bedrijf binnenkomen. Vooral in de zomer krijgen wij veel meldingen binnen van overlast door mieren. Maar voordat we naar de insecticiden grijpen moeten we eerst meer weten over mieren en mieren bestrijden.

Soorten mierenproblemen

Er zijn duizenden soorten mieren in de wereld. In Nederland worden de meeste problemen met mieren in huis of bedrijf veroorzaakt door de wegmier (of zwarte mier). Deze komt overal voor in de tuin. Ook de faraomier kan voor problemen zorgen.

De kenmerken van wegmieren

Dit zijn de mieren die we allemaal kennen. De werksters worden 4-5 mm groot. De koninginnen kunnen een stuk forser worden tot wel 15 mm. Wegmieren leven buiten in nesten in de grond. Vaak vinden we ze onder straatstenen. Ze worden ook aangetroffen in bomen onder de schors en in poreus metselwerk. Het is de taak van de werksters om voedsel te vergaren voor de kolonie. Daarbij hebben zij een sterke voorkeur voor suiker en zoetigheid. Als weg mieren in huis voorkomen zijn ze op zoek naar voedsel: een feromonenspoor leidt hen naar voedselbronnen. De werksters vormen een lange kolonne en voeren het eten mee terug naar het nest. Hoe meer eten ze vinden, hoe groter het nest wordt. Als de nesten zich bevinden onder stoeptegels dan is dit te herkennen aan de groter wordende hoopjes zand. Uiteindelijk verzakken de tegels.

De kenmerken van faraomieren

Deze zijn lichtbruin met een zwarte buik, de werksters zijn 1-2 mm groot, de koninginnen kunnen wel 6 mm groot worden. Faraomieren bouwen hun nest in verwarmde gebouwen, vooral in ziekenhuizen, hotels en flats. Deze mier leeft van rottend organisch materiaal en draagt schadelijke ziektekiemen met zich mee, die bij de voedselbronnen zijn opgepikt.

Mieren in huis zijn op zoek naar voedsel

Het is duidelijk dat weg mieren uw huis, kantoor, winkelpand of bedrijf binnendringen op zoek naar zoet voedsel. Op het moment dat voedsel is aangetast door mieren is het onveilig om hier nog van te eten. De producten zijn verontreinigd en u weet immers nooit waar de mier nog meer geweest is voordat hij bij het voedsel kwam.

Mieren bestrijden: wat kunt u zelf doen?

U kunt een mierenplaag voorkomen door de toegang tot voedsel te beperken. Daarvoor neemt u de volgende maatregelen:

  • Dek voedsel (waaronder suiker) altijd af.
  • Ruim direct op nadat u iets gemorst heeft.
  • Verwijder voedselresten onder keukenapparaten.
  • Houd compost afgesloten en bedekt.
  • Ruim het eten van uw huisdier direct op zodra het klaar is met eten.

Om te voorkomen dat mieren uw huis, kantoor, winkelpand of bedrijf binnenkomen, kunt u ook toegangswegen als naden en kieren in deuren en ramen dicht maken.

Methodes voor mieren bestrijden

Sinds mensenheugenis zijn er verschillende middeltjes en methodes in omloop om mieren te bestrijden. Een bekende methode is het gieten van kokend water op mieren of in een mierennest. Hoewel u daarmee een gedeelte van de kolonie zult bestrijden biedt dit slechts een tijdelijke oplossing. Het hoofdnest zit meestal te diep voor het hete water om door te dringen.

Een meer verantwoorde manier om een mierennest te bestrijden is het gebruik van mierengel of korrels. De gel en de korrels zijn voor mieren bijzonder aantrekkelijk en binnen afzienbare tijd zal de overlast afnemen en uiteindelijk helemaal verdwijnen.

Ten derde kunt u ook gebruik maken van een lokdoos. Deze kunt u neerzetten in de buurt van het nest. De mieren nemen een stof uit de lokdoos mee het nest in. Deze organische stof doodt alle mieren en het nest verdwijnt.

Uw plaatselijke expert helpt u graag bij het bestrijden van mieren

Twijfelt u wat te doen en wilt u nú van het probleem af? Dan laat u de mieren bestrijding liever over aan een professional. De veiligste en meest efficiënte mierenbestrijdingsmethoden worden gedaan door getrainde professionals op het gebied van ongediertebestrijding. Neem contact met ons op voor een inspectie, advies of bestrijding.

Meer weten over hoe wij mieren bestrijden?

Bel 0172-508931 of stuur een e-mail voor een bestrijding